Maślak sitarz

Maślak sitarz (Suillus bovinus)

© Igor Kramar – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia i filmy (2).

Maślak sitarz (Suillus bovinus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Ma lekko gorzki smak. Nie należy do smacznych grzybów. Często bywa pomijany przez grzybiarzy, choć pojawia się zwykle masowo w dużych kępach.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach iglastych. Jest związany z sosnami.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Trzon ma 2-6 cm wysokości.

Kapelusz żółty lub pomarańczowy. Kształt wypukły, z wiekiem spłaszczony. Wierzch zwykle wilgotny i lepki.

Pory żółte z zielonkawym odcieniem lub białawe, u starszych osobników oliwkowe, zwykle duże. Rurki zrośnięte mocno z kapeluszem (nie da się ich łatwo oderwać).

Miąższ jest żółtawy lub białawy.

Trzon żółtawy, pomarańczowy.

Podobne gatunki

Podobny do również jadalnego maślaka pstrego.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Maślak sitarz
Suillus bovinus

Smak: gorzki

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Pory żółte z zielonkawym odcieniem lub białawe, u starszych osobników oliwkowe, zwykle duże. Rurki zrośnięte mocno z kapeluszem.

Symbioza

Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)
Maślak pstry
Suillus variegatus

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII IX X
Inne cechy

Pory oliwkowożółtawe, drobne, rurki mają podobną barwę, sinieją pod naciskiem. Wierzch kapelusza sprawia wrażenie posypanego piaskiem.

Symbioza

Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)

Rozmnażanie

Zarodniki oliwkowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Inne popularne i lokalne nazwy tego grzyba to sitek, sitak..

Cechy

Środowsko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocnika maślaka sitarza.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-06, GAT-638982




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.